WINDOWS

ESTE un sistem de operare multiutilizator, multitasking ( permite rularea mai multor aplicatii ) care asigura o interfata simpla, usor de exploatat, intre utilizator si resursele software si hardware ale sistemului de calcul.

Interfata dintre utilizator si sistemul de operare inseamna un dialog intre cei doi, dialog care se realizeaza de utilizator prin alegerea din meniuri a optiunilor pentru executarea operatiilor si prin raspunsuri la intrebarile puse de calculator, iar de calculator prin mesaje si raspunsuri privind intentiile utilizatorului.

Mediul de lucru de baza este ecranul monitorului, numit DESKTOP. Pe desktop se afla majoritatea aplicatiilor de baza (sau scurtaturi ale acestora) care permit gestionarea sistemului de calcul.

Utilizatorul poate accesa aceste aplicatii fie prin intermediul tastaturii sau, mai usor, prin intermediul mouse-ului.

Actiuni ale mouse-ului:

ELEMENTELE DESKTOPULUI:

Toate obiectele (directoare, fisiere, aplicatii, scurtaturi) continute pe suprafata desktop-ului sunt formate din nume (de maxim 255 caractere) si pictograma de accelerare specifica fiecaruia (reprezentarea grafica a obiectului, ce permite lansarea lui in executie).

Denumirea sistemului vine de la faptul ca fiecare aplicatie activa se ruleaza in interiorul unei ferestre (windows = ferestre).

Exista trei tipuri de ferestre:

ELEMENTELE UNEI FERESTRE DE APLICATIE:

 • Marginile ferestrei - permit redimensionarea: pe orizontala, pe verticala, pe diagonala.
 • Bara de meniuri (menubar) formata din meniuri in care se afla toate optiunile legate de aplicatie sau de obiectele din interiorul ei.
 • Bara de instrumente (toolsbar) - contine scurtaturi ale optiunilor din meniuri.
 • Suprafata de lucru pe care se afla toate obiectele aplicatiei.
 • Barele de defilare (scrollbar) - permit vizualizarea intregii suprafete de lucru.
 • Bara de stare - afiseaza fie numarul total de obiecte continute de aplicatie impreuna cu dimensiunea lor totala, fie numarul de obiecte selectate impreuna cu dimensiunea lor totala.
 • Aplicatia COMPUTER

  Este un pachet de programe ce detine toate instrumentele necesare gestionarii fisierelor si a resurselor sistemului de calcul

  La lansarea in executie computerul afiseaza o fereastra ce contine toate discurile magnetice ale sistemului (fiind astfel posibila gestionarea fisierelor) si aplicatiile Control Panel si Printers (ce permit gestionarea resurselor sistemului).

   1. CREAREA :

   1. Directoarelor:

   1. Fisierelor:

   1. REDENUMIREA:

   1. MUTAREA:

  In momentul in care se alege optiunea CUT (taie) obiectul selectat este memorat intr-o zona de memorie temporara (numita CLIPBOARD) asteptand optiunea PASTE (lipeste) pentru a fi mutat in destinatie .

   1. COPIEREA:

  In momentul in care se alege optiunea COPY obiectul selectat este memorat intr-o zona de memorie temporara (numita CLIPBOARD) asteptand optiunea PASTE (lipeste) pentru a fi copiat in destinatie. El ramane in continuare in clipboard pana la alegerea uneia dintre optiunile CUT sau COPY pentru alt obiect selectat, permitand astfel copierea in mai multe directoare.

   1. STERGEREA:

  Toate fisierele sterse prin intermediul optiunii DELETE vor fi depozitate de computer in interiorul aplicatiei Recycle Bin , permitandu-ne ulterior fie stergerea lor definitiva, fie restaurarea lor (mutarea lor inapoi in directoarele din care au fost sterse).

   

   

  APLICATIA RECYCLE BIN (lada de deseuri):

  Asa cum mentionam mai sus, ea depoziteaza toate fisierele sterse prin intermediul optiunii DELETE, permitand restaurarea, mutarea sau stergerea definitiva a lor.

  Restaurarea fisierelor:

  Stergerea definitiva:

  Mutarea:

  Aplicatia mai permite stergerea definitiva a tuturor fisierelor continute prin intermediul optiunii Empty Recicle Byn (empty = goleste)din meniul FILE.